Sicily
Recept på en välbalanserad och utsökt dessert med pistage och vit choklad.
Konditorn och chokladmakaren Jordi Puigvert Colomer har skapat detta recept på uppdrag av Cluizel.
Receptet ger 20 portioner
Svårighetsgrad: Proffs
Pistagesmulor
Del 1
- 100 g vanligt mjöl
- 100 g pistagepulver
- 100 g smör
- 100 g socker
- 4 g havssalt
Del 2
- 100 g elianza vit choklad 33%
- 50 g pistagepaste
- 3 g limeskal fint rivet
- 5 g citronskal
Gör så här
- Blanda alla ingredienser från den första delen av receptet med hjälp av en köksmaskin.
- När det blivit en enhet av ingredienserna, gräddar du det på 160 ºC tills den är gyllenbrun.
- Låta svalna helt.
- Smält sedan den vita Elianza-chokladen och kombinera sedan med de återstående ingredienserna.
- Förena sedan båda delar och smula sönder.
- Frys
Citron karamell
- 250 g socker
- 25 g glukossirap
- 1 st vaniljstång
- 150 g grädde 35 %
- 10 g citronskal
- 105 g saltat smör
Gör så här
- Värm grädde, glukossirap och vanilj.
- På samma gång, karamellisera sockret till 180 ºC och när det är klart, avglasera med den kokta grädden (fortfarande väldigt varm).
- Vispa.
- Tillsätt citronskalet och rör om igen.
- Kyl ner till 40º och tillsätt smöret.
- Blanda väl.
- Använd vid 31ºC.
Pistage gianduja
- 200 g pistagepaste
- 100 g kayambe 36% Vit choklad
Gör så här
- Blanda båda ingredienserna tills de blandas.
- Tempera vid 24 ºC och använda.
Andra ingredienser
- Chokladskal rektangel Vit (L)
- Kayambe 36% Vit choklad för temperering
- Pistagenötter
Montering och dekoration
- Fyll botten av det rektangulära chokladskalet med citron karamellen ca 0,3 cm, tjocklek.
- Låt det sätta sig lite.
- Ta sedan lite pistage gianduja ovanpå och avsluta med pistagesmulor.
- Stäng chokladskalet med tempererad vit choklad.
- Och dekorera med några pistagenötter på toppen.
Köksprodukter som används:
- Matvåg
- Köksmaskin/Kitchen aid machine
- Ugnsplåt
- Bakplåtspapper
- Kastrull x2
- Slev
- Visp
- Termometer
- Ev. Spritspåse
Sammanställd ingredienslista
- 100 g vanligt mjöl
- 100 g pistagepulver
- 100 g smör
- 350 g socker
- 4 g havssalt
- 100 g elianza vit choklad 33%
- 250 g pistagepaste
- 3 g limeskal fint rivet
- 15 g citronskal
- 25 g glukossirap
- 1 st vaniljstång
- 150 g grädde 35 %
- 105 g saltat smör
- 100 g kayambe 36% Vit choklad
- 20 st Chokladskal rektangel Vit (L)
- Kayambe 36% Vit choklad för temperering
- Pistagenötter